Her er ti bøger om klima, som du skal læse

Vi har læst os igennem en lang stribe bøger om klima og grøn omstilling og giver dig her en kurateret liste, hvor vi har udvalgt dem, der virkelig er værd at læse. Så uanset om du leder efter en julegave eller bare vil forstå, hvorfor den der COP egentlig er så vigtig, så er der lidt af hvert her.

bøger om klimakrisen

Hvis du mangler inspiration til julegaverne, eller selv vil blive klogere, så har vi samlet de bøger om klima, som vi mener er særligt værd at læse.

COP28 er i gang – med en oliedirektør for bordenden.  FN’s miljøagentur har lige sendt endnu en rapport på gaden, der dokumenterer hvor pivhamrende travlt menneskeheden har, hvis vi skal holde vores klimamål.  I Danmark taler vi om en beskeden flyafgift, mens den afgørende CO2e-afgift for landbruget endnu engang er udskudt – og alle de grønne ngo’er skriger på mere handling hurtigt. Hvad er op og ned? Hvor meget på den er vi? Er der lyspunkter? Og hvad betyder forholdet mellem tid og vand for det hele? Der er heldigvis svar på alle de spørgsmål og flere til og de er et godt gammelt medie: Bogen.

Vi har læst os igennem en lang stribe bøger om klima og grøn omstilling og giver dig her en liste, der burde række et godt stykke ind i 2024. Løber du tør, så giv lige lyd. 

  1. Den grundige, listebaserede: Project Drawdown

    Den amerikanske organisation Project Drawdown vakte en del opsigt, da de tilbage i 2017 publicerede ‘Drawdown: The Most Comprehensive Plan ever Proposed to Reverse Global Warming’. Det var en selvsikker, voldsomt veldokumenteret opskrift med 100 indsatsområder, der tilsammen vil vende den udvikling, som al klimaforandring udspringer af: Indholdet af CO2 i atmosfæren. Det er faktisk det ‘drawdown’ betyder – at trække CO2-indholdet ned.

    Den digre sag er blevet beskrevet af New York Times som “skelsættende” og har været på pensum på universiteter lige siden, lige som både politikere, virksomheder og foreninger har trukket på den. På trods af årenes gang er de 100 løsninger fortsat højaktuelle, og vil man efter endt læsning have mere opdateret viden, er Project Drawdowns hjemmeside en guldgrube af viden om alt fra klimakommunikation til CO2-fangst.


  2. Den klassiske afslørende undersøgelse: Merchants of Doubt


    Før klimaforandring var der tobak. Og før en hel masse videnskabsmænd, virksomheder og politikere havde held med at skabe så meget tvivl om klimaforandring, at reel handling blev udskudt i årtier, var der en hel masse virksomheder og politikere, der havde held med det samme, da det gjaldt spørgsmålet, om det faktisk er usundt at inhalere røgen fra en cigaret.

    Hele det forløb afdækker de to forfattere bag klassikeren Merchants of Doubt, altså Tvivlens Købmænd, på eminent vis. Undertitlen skal også med: How a handful of Scientists obscured the Truth on Issues from Tobacco Smoke to Global Warming. Kort fortalt var og er strategien at så tvivl om forskere og deres forskning, og ikke mindst at undergrave den videnskabelige konsensus bag alle en lang række ting: Tobaksrøgs skadelige virkning, syreregn, ozonlagets sammenbrud - og ikke mindst global opvarmning og de klimaforandringer, som følger med vores afbrænding af fossile brændsler.

    Naomi Oreskes og Erik M. Conway er videnskabshistorikere by trade, men de kunne sagtens kalde sig graverjournalister. De har gravet i hundredevis af skriftlige og mundtlige kilder frem og udstiller et fuldstændigt ublu forsøg på at føre offentligheden bag lyset.

    Deres andre bøger er også stærkt anbefalelsesværdige, selvom de ikke handler direkte om klima – især The Big Myth, der handler om det de selv kalder årsagen til klimakrisen: Markedsfundamentalisme. Oreskes har også skrevet en bog sammen med selveste paven, men den har vi ikke læst…

  3. Klimaforskerens tour de force af en løsningsbog: Saving us. A Climate Scientist’s Case for Hope and Healing in a Divided World


    Vi elsker den amerikanske klimaforsker turned klimaformidler Katharine Hayhoe næsten lige så meget for hendes efternavn (sig det lige højt for dig selv) som for hendes efterhånden årtier lange indsats for ikke bare at forske i fysik, men for på pædagogisk vis at fortælle den brede offentlighed om klimakrisen og – ikke mindst – om det håb, der fortsat er for at løse den. Det har hun blandt andet gjort i amerikanske TV, som kilde i utallige journalistiske produktioner, som vært på to Youtube-kanaler, ivrig skribent på sociale medier og som forfatter på en række bøger, hvor vi her kun vil anbefale en, men det kunne sagtens være dem alle: Saving us. A Climate Scientist’s Case for Hope and Healing in a Divided World.

    I bogen gennemgår hun både en række naturvidenskabelige/tekniske årsager til optimisme og en række mere sociologiske/psykologiske grunde til, at der er håb for os mennesker. Hun kommer også ind på det, hun godt selv ved er en aparte side af en klimaforsker: sinreligiøse tro.


  4. Den af klimaaktivisten over dem alle: Klimabogen


    Hvem er det første menneske, du tænker på, når vi skriver klimaaktivist? Hvis det er Pave Frans, tænker vi ikke ens. Men hvis det er Greta Thunberg, er du nok som folk flest. Den nu 20-årige svenske kvinde fik på mange måder egenhændigt verden til at vågne op af klimadøsen – og verdens ledere til at flytte sig uroligt på stolene, når hun på klimatopmøde efter klimatopmøde fra scenen skældte dem hæder og ære fra.

    Thunberg har dog hele tiden insisteret på at have styr på videnskaben og på den måde også nydt respekt blandt mange klimaforskere. Den respekt brugte hun til sidste år at udgive bogen med den mundrette titel ‘The Climate Book’, der er pakket med mere end 100 korte tekster skrevet af verdens fremmeste forskere og klimaledere. Vi snakker Margaret Atwood, George Monbiot, Bill McKibben, Kate Raworth, Kevin Anderson og de fleste af forfatterne til de øvrige bøger her på listen – og selvfølgelig med Greta selv indimellem.

    Følger man med, eller har man læst nogle af de andre bøger her, kommer der måske ikke så meget nyt frem, men alene listen over bidragydere er så voldsomt imponerende, at vi erklærer ‘Klimabogen’ for obligatorisk klimalæsning. I modsætning til mange af de andre serverer bogen videnskab i små korte afsnit, hvor alle kan være med på et enkelt afsnit hver dag, uanset hvor træt man er efter at have puttet børn. Så man eksempelvis på fem minutter forstår forskellen på CO2 og metan.


  5. Psykologens udlægning af klimakrisen og dens løsning: What We Think About When We Try Not To Think About Global Warming


    En, der også har fået lov at bidrage til Thunbergs bog, er den norske psykolog Per Esben Stoknes, hvis tanker om, hvordan vi mennesker sådan helt hverdagsagtigt håndterer, at vi lever midt i en klimakrise, har gået sin globale sejrsgang. 

    Hans bog med den knap så mundrette, men sjove, titel ‘What We Think About When We Try Not To Think About Global Warming: Toward a New Psychology of Climate Action’, er en af de bedst sælgende bøger om klima nogensinde, og den bliver stadig både købt og refereret flittigt til her 8 år efter den udkom. 

    Stoknes’ måske mest interessante konklusion er, at det aldrig har været viden alene, der har fået mennesker til at forandre sig. Med tanke på, at vi har vidst siden slutningen af 1800-tallet, at CO2-udledning ville få klimaet til at forandre sig, har han da en pointe… Det, der får os til at handle, er til gengæld fortællinger, og det kan vi meget nemt skrive under på her hos Klimajournalisterne.dk. Det er i høj grad dem, vi forsøger at bringe frem med vores arbejde.
    Per Espen Stokness er nok også den person i verden, Sofie fra Klimajournalisterne.dk helst vil interviewe. Hun er vist i maildialog om at sætte det op …


  6. Den – i vores øjne – kontroversielle klimaforfatter, der er svær at komme udenom: Sådan undgår vi klimakatastrofen


    Han er blevet mangemilliardær på software, der er på nærmest alle computere, og nu er han i gang med at give en meget stor del af sine milliarder til diverse godgørende projekter, spændende fra malariabekæmpelse til grøn omstilling. Når man skriver om nye spændende grønne opfindelser – det være sig stålbearbejdning med koncentreret solenergi eller nye kødsmagende plantebaserede bøffer – så dukker havn navn også op som investor.

    Bill Gates er bare svær at komme udenom. Og han har selvfølgelig også skrevet en bog. Dens titel er beskeden: Sådan undgår vi klimakatastrofen. Det er endnu et skitsering af al den viden og teknologi, vi har, som faktisk kan gøre det, vi har brug for – og som sådan ikke så meget nyt under solen. Gates insisteren på at vi altid skal sætte reduktioner i perspektiv til de 54 gigaton CO2 menneskeheden udleder om året, fortjener dog altid en gentagelse. Og lad os lige understrege, at han lægger alt for meget i teknologiske landvindinger og markedets iboende magt til at løse klimakrisen. Men trods dette er bogen værd at læse.


  7. Venstrefløjens favoritforfatter har for længst dedikeret sig til klimaet: This Changes Everything


    Hun blev kendt på at afdække, hvordan de store brands – dem med logoerne alle kender – trækker et spor af udnyttelse, naturødelæggelse og generel dårligdom efter sig. Senere skrev hun om neoliberalismens fotræffeligheder – eller mangel på samme – og hun tog også USA’s krige under ukærlig behandling.

    Men de senere år har der kun været et emne, der har betydet noget for den globale venstrefløjs store forfatter, Naomi Klein, og det er, selvfølgelig, klima (med en enkelt lille detour til Trump, fordi hun simpelthen ikke kunne lade være).
    Og boy, hun har haft travlt. Hun lagde ud med hovedklimaværket ‘This Changes Everything’ i 2014 og har derefter udgivet klimabøger i 2018, 2019 og 2022. 

    This Changes Everything står dog fortsat tilbage som en skelsættende bog, der som en af de første for alvor dykkede ned både i klimakrisens voldsomme og konsekvenser og selvfølgelig, for det er jo Klein, dens muligheder for at forandre hele samfundet til noget meget bedre. Klein skriver eminent og som den journalist hun er kommer hun også tæt på mennesker og fortællinger. Stemmer man på Liberal Alliance vil hendes ideer med garanti provokere, men det kan jo også være godt en gang imellem.

    Bogen blev til dokumentaren med samme navn i 2019, og den er bestemt også en anbefaling værd.


  8. Den der fremskriver det absolutte worst case scenario: The Uninhabitable Earth


    Endnu en journalistforfatter og endnu en storsælgende New York Times-bestseller til listen her er David Wallace-Wells’ ‘The Uninhabitable Earth’. Han foretog i 2020 det journalistisk interessante greb, at i stedet for at kigge på IPCC’s og klimaforskeres mellemscenarie for klimaforandring og konsekvenser af det, så kiggede han på det værste scenarie i en lang række rapporter og studier.

    De rapporter skrev han sammen til en bog, hvor han malerisk beskriver den verden, den højeste temperaturstigning vil medføre. Bogens titel er på dansk ‘Den ubeboelige klode’, og så behøver vi næsten ikke skrive mere: den verden, han maner frem, er et forfærdeligt, menneskefjendsk sted med hungersnød, ubehagelige sygdomme, resourcekrige og milliarder af mennesker på flugt. Som en NYT-klummeskribent skrev:

    “Den mest frygtindgydende bog jeg nogensinde har læst.”

    Wallace Wells har fået kritik for at male fanden på væggen og for at spille katastrofekortet alt for voldsomt. Det er sjovt nok en generel kritik af journalistik om klimaforandring gennem tiderne – den har fokuseret alt for meget på negative konsekvenser og alt for lidt på løsninger. 

    Forfatteren selv synes, kritikken er malplaceret. Ligesom mange andre før ham mener han, at der skal bøger som hans til at vække mennesker op til dåd, og så understreger han, at alt er baseret på videnskabelige fremskrivninger, som bestemt ikke er urealistiske. Læs Uninhabitable Earth for et ubehagelige realitetstjek og hav så en af de mere løsningsorienterede bøger på listen her klar til at løfte dig ud af mismodet bagefter. Kan man ikke få nok af det dystopiske kan man enten følge Wallace-Wells på X, eller læse den næste bog på listen:


  9. En om en varm og svær fremtid: The Heat Will Kill You First


    Har man ikke modet til at kaste sig ud i at læse The Uninhabitable Earth har Jeff Goodell begået en slags middelvej. The Heat will Kill You First: Life and Death on a Scorched Planet er en urovækkende historie om den stigende globale gennemsnitstemperatur og hvordan en varmere jord kommer til at påvirke vores evne til at leve og overleve i fremtiden. 

    Jeff Goodell bryder sig ikke om ordet “hot”. Det er for lækkert og alt for forbundet med fede ting, som ferier og popmusik. Men i virkeligheden er varmen, som lurer i en nær fremtid, en stærkt ubehagelig, svedig og dødbringende satan, som kommer til at tage livet af millioner af mennesker. 

    Allerede i dag lever størstedelen af Jordens mennesker steder, som faktisk kun er til at tolerere på grund af kunstig afkøling. Jeff Goodell forklarer hvordan airconditioning blev opfundet - og hvordan teknologien er en sovepude på vej ind i en ubeboelig fremtid for nærmest alle syd for alperne - samtidigt med at den bogstaveligt talt varmer planeten op. 

    Bogen lægger ikke fingre imellem: Når temperaturen stiger, dør ting. Ikke kun mennesker. Jeff Goodell er fremragende til at zoome ind og ud, fra familiefaren på en dødbringende vandretur i Arizona og butiksejeres umulige situation under hedebølger i Indien til de globale perspektiver på en langsom men ustoppelig katastrofe. Alt tyder på, at vi ikke når at stoppe varmen, der er på vej. Vi er “locked in”. 

    Den bedste beskrivelse af varmeproblemet, vi er på vej ind i, kan vi godt lige tease til også. Den meget anerkendte science fiction forfatter Kim Stanley Robinson har skrevet den nok bedste fiktionsbog om vores fælles fremtid med klimakrisen. Bogen starter med en ekstremt ubehagelig - og videnskabeligt korrekt - beskrivelse af en såkaldt wet bulb event, hvor kombinationen af temperatur og luftfugtighed skaber omstændigheder hvor det er umuligt for mennesker at køle ned uden fx airconditioning. Og når strømmen går fordi alle tænder for AC’en, hjælper ingen mængder af kolde læskedrikke, isvafler eller blæsere. Når luften er så varm og fugtig, at vi ikke længere kan afkøles ved at svede, er det game over. Bogen hedder Ministry for the Future, og er en alle OGSÅ bør læse.

  10. Den der giver os den poetiske kobling mellem tid og vand: Data forandrer ikke noget

    Den sidste bog her er også den der kommer med den varmeste anbefaling. Islandske Andri Snær Magnasson er ikke videnskabsmand og før han gik i gang med at skrive bogen vidste han heller ikke meget om klima. Han var poet og dokumentarist.

    Men da han på et tidspunkt faldt i snak med en oceanograf om havforsuring – det man kalder ‘den anden klimaforandring’ (googl det) – spurgte han forfærdet hvorfor forskeren og alle de andre klimaforskere ikke fortalte om det de fandt ud af til verden konstaterede forskeren.

    “Data forandrer ikke noget. Det gør fortællinger. DU skal fortælle om det.” Den opfordring tog Magnasson tøvende op, og og resultatet er ‘On time and water - a History of Our Future’. Det er en smuk, poetisk, tankevækkende og, på trods af at han ikke pakker noget ind, inspirerende bog, som alle burde læse. Har du for eksempel nogensinde tænkt over, hvor mange år du kan sende et budskab videre over, hvis du som 85-årig fortæller dit 10-årige barnebarn noget vigtigt og beder hende sige det til sit eget barnebarn, når hun selv bliver 85 år? Det er en svimlende tanke. Men vores tørre journalistiske sprog kommer allerede til kort. Læs bogen. Læs dem alle.

To bonus-bøger

Du troede listen var slut. Det er den ikke. Der er to bonusbøger. Dem vi selv har skrevet:


11. Klimbogen til børnene

Sofie udgav tidligere i år ‘Bliv klimasej: 20 sjove ting du kan gøre for verden’. Bogen er henvendt til børn mellem cirka 6 og 14 år og er en eksplicit håndsrækning til de mange børn og unge, der er bekymrede for klimaet og gerne vil gøre noget, men ikke aner, hvad de kan. 

Oplagt julegave, hvis du spørger os:-)

12. Klimabogen der giver realistisk håb

Rasmus var for fire år siden medforfatter til bogen ‘Hvis vi vil’ – med den voldsomt beskedne undertitel “Den absolut realistiske guide til at bremse klimakrisen”. Det er en bog der baseret på journalistiske fortællinger viser læserne det, IPCC bliver ved med at sige: At vi har alle de redskaber og viden, der skal til for bremse klimakrisen.

Den danske bog er udsolgt ved forlaget, men den kan stadig fås fysisk på engelsk, og ellers findes den som e- og lydbog.


Næste
Næste

Helt almindelige mennesker skal kunne se sig selv i klimadækningen